Zwitserland, het land van de Zwitserse horloges

SylviaFranse weetjes, Tips3 Comments

We komen steeds dichter bij huis. Dit keer gaan we naar Zwitserland. Ook al denk je er misschien niet gelijk aan, dat is toch ook een land waar de mensen Frans leren en thuis, met elkaar Frans spreken. In het westen van Zwitserland is dat het geval en dus ook bijvoorbeeld rond de streek van het meer van Genève, dat zij overigens le lac Léman noemen. In deze blog neem ik je mee naar een van de belangrijkste producten van Zwitserland: de beroemde Zwitserse horloges.

Leuke weetjes over de verschillende merken

Daar staat dit land natuurlijk om bekend. Prijzig zeker. Maar geliefd bij de liefhebber. Die er ook helemaal lyrisch over doen. Om de Zwitserse precisie, om het handgemaakte en om de afwerking. Maar spreken ze er Frans?

Omega bijvoorbeeld werd opgericht in La Chaud-de-Fonds . Dus ja, daar praten de medewerkers Frans. Het model Speedmaster bracht het zover dat hij helemaal op de maan kwam. Prijs: vanaf een slordige tweeduizend euro, (ik durf het niet in cijfers neer te zetten).

Bij Breitling werd oorspronkelijk ook Frans gesproken, maar het hoofdkantoor is inmiddels verhuisd. Wat ik bijzonder vind aan Breitling is, dat de verschillende heren Breitling verschillende functies van het horloge ontwikkelden en combineerden in een enkel ding, als ik zo oneerbiedig mag zijn, sorry horlogefanatici. Het begon met een stopwatch voor om je pols, en er werd door de jaren heen een horloge uurwerk, een kompas en een tijd- en datumaanduiding aan toegevoegd. Het model Professional Emergency heeft zelfs een peilzender met veiligheidspin, die je kunt verwijderen in geval van nood. Zo werden al heel wat levens gered.

En ook het Zwitserse horloge Piaget vindt zijn oorsprong in het kanton Neuchâtel, dus ook Franstalig. Zij maken het eerste superdunne uurwerk, dat je met de hand kunt opwinden en zij zijn ook de eersten die van een horloge een sieraad maken. Lees het hele verhaal en de andere verhalen over andere Zwitserse horloges hier.

Waarom mensen Zwitserse horloges willen

Horlogemakers uit Zwitserland houden een traditie hoog. Een Zwitsers horloge is een statussymbool. Het staat voor hoge kwaliteit, ingenieus design, modern, het combineert niet alleen een aantal functies (waarvan ik er hierboven al enkele noemde) maar sommige modellen geven ook meerdere tijdzones aan: tot wel 24 tijdzones. Het vervaardigen van een horloge wordt door de Zwitsers als kunst gezien. Om het predicaat Zwitsers, Swiss Made, te mogen dragen, moet een horloge vervaardigd zijn uit Zwitserse deeltjes. Deze onderdeeltjes worden steeds zeldzamer en dus steeds duurder. Denk ik gelijk: dat is een goede investering.

 

Ik vind het reuze interessant om dit allemaal uit te zoeken en mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Maar ik kan niet alles op schrijven. Dan zouden mijn lezers al lang afhaken. Zelf ben ik wel benieuwd naar de techniek achter deze horloges. Wie mij daarop kan en wil aanvullen, nodig ik van harte uit om te reageren.

 

Benieuwd waar we de volgende keer naar toe gaan? Of wil je zelf iets schrijven over een land waar Frans gesproken wordt en wil jij dus mijn gastblogger zijn? Graag. Neem contact op.

3 Comments on “Zwitserland, het land van de Zwitserse horloges”

  1. Ben je ook wel eens in Morgins geweest? Ik houd namelijk erg van fietsen.
    Graag hoor ik van je.

    Groet John

  2. Interessant om te lezen waarom men graag Zwitserse horloges willen hebben. Dat een mooie klok een symbool van status is, weten we natuurlijk allemaal. Ik geloof wel dat de kennis en kunde van de horlogemakers daaraan bijdraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *