De c uitspreken in het Frans

SylviaFrans leren, Franse les, TipsLeave a Comment

De uitspraak van de letter c in het Frans levert voor sommige mensen soms problemen op. Niet nodig. Doe gewoon wat je doet in het Nederlands. En het komt allemaal goed. Het werkt namelijk op dezelfde manier. Ik geef je weer wat voorbeelden, zodat alles duidelijk en helder is.

Nederlandse woorden

Lees de volgende woorden gewoon eens hardop voor. Niet bij nadenken, doe je anders ook niet.
Cacao, cent, citroen, cobra, cursus, cyclys. En wat hoorde je? Een s of een k? Je weet het waarschijnlijk niet, maar de letter na de c bepaalt of je een s of een k zegt. De a, de o en de u zorgen voor een k. De e, de i en de y zorgen voor een s. Zo werkt het ook in het Frans.

De c uitspreken in het Frans

Lees nu deze woorden hardop voor, en dit keer zijn het Franse.
Cacao, cent (= 100), citron, contact, locuteur (= spreker), cycle. En wat hoorde je? In combinatie met dezelfde letters als bij het Nederlands, hoorde je weer die s of die k.

Dat betekent ook dat je hier francais (–> franke) zegt als je de regels volgt. Toch doe je dat niet. Want je hebt geleerd om français met een s uit te spreken. Dat komt door de cédille. Dat is dat kommaatje onder de c. Die zorgt er voor dat je de c+a uitspreekt als een s. Geldt ook voor de o. Dit is garcon (–>garkon), maar dit is met een s: garçon.

Klopt altijd. Ik heb nog geen woord gevonden waarbij het niet klopte. Jij wel. Mail het me dan!

Wil je meer weten over de uitspraak in het Frans, lees dan ook mijn vorige blog over de V en F.  Meld je aan voor het ontvangen van de blogs met gratis tips over van alles wat met de Franse taal en cultuur te maken heeft. Of volg mij op FB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *