Frans lesmateriaal

SylviaFrans leren, Franse lesLeave a Comment

Frans lesmateriaal kiezen

Frans lesmateriaal bepalen: een zorgvuldig proces

Het juiste lesmateriaal in de Franse les gebruiken, is eigenlijk het allerbelangrijkst. Hoe bepaal ik nou welk Frans lesmateriaal ik wil gaan gebruiken en wat doe ik om het lesmateriaal te kiezen? Om te beginnen vraag ik de klant om mij te bellen. Dan is mijn eerste vraag altijd: Waarom/waarvoor wilt u Frans leren? Vervolgens ga ik luisteren naar wat er verteld wordt. Zo kom ik er al snel achter of iemand Frans voor op vakantie wil leren, of dat iemand het Frans voor het werk nodig heeft.

Ook heel belangrijk: wat wil je leren, spreken, luisteren, schrijven of lezen? De meeste mensen willen vooral Frans leren spreken. Maar ook voor het leren luisteren, schrijven en lezen kan ik genoeg lesmateriaal op maat vinden èn maken. Daarnaast is het natuurlijk van het allergrootste belang om te weten wat het niveau is van de eventueel toekomstige klant. Ik vraag eerst of er al een basis van de Franse taal aanwezig is. Heeft de persoon in kwestie al ooit Frans gehad. En op welk niveau en hoe lang? Tot slot stel ik altijd wat vragen in het Frans en ik hoop natuurlijk een antwoord te krijgen. Dan zijn we ongeveer 20 minuten verder en weet ik al heel veel over de wensen en de capaciteiten van de klant.

De keuze is reuze, gelukkig maar

Vervolgens moet er een keuze gemaakt worden. Als we nu eens uitgaan van een beginner of van een faux-débutant. Mensen uit de laatste categorie hebben wel enige kennis van de Franse taal, maar de kennis is zo ver weggezakt, dat het verstandig is om weer helemaal van voren af aan te beginnen. Deze beginner wil graag op wintersport naar Frankrijk en zichzelf daar verstaanbaar kunnen maken. Ik zal dan kiezen voor een communicatieve methode, waarbij een hoofdstuk een bepaald thema behandeld. Alle nieuwe methodes hebben tegenwoordig gelukkig geluidsmateriaal in de vorm van luistercd’s en/of online opdrachten om online Frans te leren. Dan is het een kwestie van zoeken en ervaring met methodes. Zo weet ik dat de methode Voyages van uitgever Intertaal uitermate geschikt zal zijn voor deze klant.

Meer interessante uitgevers

Wil je meer interessante namen van uitgevers, ook Franse. Vraag dan om het gratis E-book.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *