Grammatica makkelijk gemaakt, deel 1: Werkwoorden

SylviaFrans leren, Spelling en Grammatica, TipsLeave a Comment

leren van Franse woordjes

Vanaf nu schrijf ik iedere week in de categorie “Grammatica makkelijk gemaakt” iets over de Franse grammatica. Ik noem grammatica zelf altijd een noodzakelijk kwaad. Maar daarom hoeft het nog niet ingewikkeld te zijn. Vandaag heb ik het over werkwoorden. In het Frans zijn er een aantal groepen werkwoorden die allemaal op dezelfde manier “vervoegd” worden. Een hele grote groep en waarschijnlijk de grootste, is die groep die in het Frans eindigt op -er.

Vervoegen, wat is dat?

Voorbeelden maken alles duidelijk, dus geef ik je zo weinig mogelijk vervelende regeltjes. Het werkwoord geven vervoeg je in het Nederlands in de tegenwoordige tijd zo: ik geef, jij geeft, hij/zij/men geeft, wij geven, u geeft/jullie geven, zij geven. Ook onze eigen Nederlandse taal kent een systeem: een manier waarop we dat doen. Dat zijn we ons niet bewust omdat we dat in ongeveer de eerste zes jaar van ons leven leren.

Vervoegen in het Frans

Die grote groep werkwoorden die in het Frans eindigt op -er en dus allemaal hetzelfde gaan, woorden regelmatige werkwoorden op -er genoemd. Bijvoorbeeld: donner(= geven). En die vervoeg je zo: je donne, tu donnes, il/elle/on donne, nous donnons, vous donnez, ils/elles donnent.

Tips voor het vervoegen

Tip 1: let op de uitspraak. Dat kan ik je nu niet laten horen, maar dat kun je wel horen als je op wrts.nl een gratis account aanmaakt, een lijst(je) intikt en op de luidspreker klikt. Wat je dan opvalt, is dat de uitspraak 4x hetzelfde klinkt. Alleen de nous en de vous klinken anders. Lekker makkelijk dus als je de Franse taal alleen wilt leren spreken.
Tip 2: Wil je de Franse taal ook leren schrijven, let dan op de tu, deze heeft een s. Ook bij andere groepen of de zogenaamde onregelmatige werkwoorden.
Tip 3: Gebruik ils voor een groep mensen die alleen uit heren bestaat, elles voor een groep die alleen uit dames bestaat en ook ils voor een gemengde groep. Ja, zelfs voor een groep heren met slechts een dame.

Extra

De vervoeging van alle werkwoorden vind je hier. Ook ons gratis E-book kun je nog steeds aanvragen. Vind je het leuk om automatisch mijn nieuwe blog te krijgen, meld je dan aan. Het kan door een simpel vinkje te zetten. Helemaal onderaan deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *