Je vous souhaite……

SylviaFrankrijk, Franse les, Franse weetjesLeave a Comment

bonnes fêtes de fin d'année

Une bonne année 2018. Ik wens je alle goeds voor het nieuwe jaar.  En aan het eind van deze blog een grappig filmpje over Oudjaarsdag. Frans gesproken, Engels ondertiteld en GRATIS! Wat wil je nog meer?!

Oud en Nieuw in Frankrijk

Dat gaat wat anders dan hier in Nederland. Grootste verschil: het vuurwerk op 31 december, le Saint Sylvestre. Bijna niet dus. Oh, wat zou ik graag heel even in Frankrijk wonen. Vuurwerkverbod? Van mij mag het. Vuurwerk mag het hele jaar door verkocht worden, maar niet aan kinderen onder de 12 jaar. Het vuurwerk is verdeeld in vier categorieën. Waarvan vuurwerk in de vierde categorie alleen beschikbaar is voor professionals. De vuurwerkwet is op 1 juli 2015 gewijzigd. Afsteken is toegestaan op le quatorze juillet, 14 juli, de nationale feestdag. Er is onderscheid tussen pétards (rotjes) en feu d’artifice (vuurwerk). Sommige dingen zijn ook hetzelfde: met familie en vrienden. Gezellig samen. Kaarten versturen? Jazeker, maar dan pas voor nieuwjaar, le Jour de l’An. En ook in Frankrijk is 1 januari een nationale vrije feestdag. Was je al van plan te werken, verwacht geen antwoord.

De gratis tip van vandaag is dit filmpje. Super grappig. Neem een abonnement en meer van dit krijg je vanzelf in je mailbox. Het help je om Frans te leren.

Veilige jaarwisseling gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *