Franse grammatica leren: Mannelijk of vrouwelijk?

SylviaFrans leren, Franse woordjes, Tips2 Comments

Altijd een lastige keuze

Franse grammatica is nooit makkelijk, zeker niet de keuze voor mannelijk of vrouwelijk. De meesten van jullie weten wel, dat zelfstandige naamwoorden zoals tafel, huis, kat, kerstbal in het Frans vrouwelijk of mannelijk zijn. Bijvoorbeeld: le garçon, l’étage, le tableau, l’enfant. Vertaal deze woorden en het valt je op, dat het lidwoord zowel vertaald kan worden met: de als met: het. Datzelfde geldt voor het vrouwelijke la of l’. Word je nu bang dat je alles per woord uit je hoofd moet leren? Niet doen. Dat vertelde de juf op school misschien wel, maar er zijn echt regeltjes.

Franse Grammatica = Regels en uitzonderingen

Gelukkig zijn er een aantal dingen waaraan je kunt zien of een woord mannelijk of vrouwelijk is. Woorden die eindigen op au, eu, i, sme, ment zijn meestal mannelijk. Vrouwelijk zijn de woorden die eindigen op aison, sion, tion, té. Ook hier geldt: meestal. Nog een mazzeltje: er zijn ook groepen van dingen die altijd hetzelfde geslacht hebben. Fruit is bijna altijd vrouwelijk, bomen zijn bijna altijd mannelijk. Blijf oppassen: er zijn genoeg uitzonderingen.

Maar het kan ook allebei

Er bestaat ook een redelijk aantal woorden die zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Maar dan hebben ze wel een andere betekenis. Lees de voorbeelden hieronder eens aandachtig door en probeer de betekenis te raden. Een betekenis raden is trouwens een goede leer-/leesstrategie. Vaak gaat dat goed en het bespaart je een boel opzoektijd.

Voorbeelden

le tour de France – la tour Eiffel
Jean lit un livre de Charles Perrault.  – une livre de pommes, donc 500 grammes.
Le poste de secrétaire est libre. On envoie beaucoup de cartes à Noël par la poste.
La dame porte un voile autour de son visage. – La voile du bateau est grande.
Le mode de faire les choses – s’habiller selon la dernièrne mode.

Kom je er uit niet?

Vraag dan gewoon om hulp! Neem contact met me op en ik help je graag met je korte vragen.

2 Comments on “Franse grammatica leren: Mannelijk of vrouwelijk?”

  1. Het is onmogelijk om te weten of het mannelijk of vrouwelijk is dus je moet het altijd opzoeken zeggen ze maar ik heb examens over dit en ik krijg het onverwacht dus hoe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *