TPRS de nieuwe manier van Frans leren?

SylviaFrans leren, Franse les1 Comment

Zo af en toe publiceer ik nog een keer een eerdere blog. Dat doe ik natuurlijk alleen met zééér waardevolle blogs. Vandaag geldt dat voor mijn blog over TPRS. In 2014 woonde ik een bijeenkomst van TPRS bij, georganiseerd door  het TPRS Platform. TPRS veranderde mijn manier van lesgeven voorgoed. En sluit wat mij betreft helemaal aan bij de natuurlijk manier van het leren van een taal. En dan bedoel ik: zoals wij allemaal onze eigen moedertaal geleerd hebbben. TPRS is de afkorting van Teaching Proficiency through Reading and Storytelling. Hieronder dus het verslag van deze dag.

TPRS Demonstratie

De bijeenkomst bestond ook uit een korte demonstratie. Wij werden de leerlingen en een echte TPRS-juf was onze juf. Wat me opviel, was dat het veilig voelde om antwoord te geven. Dit doe je als groep. Verder werden al onze antwoorden herhaald en positief gewaardeerd. We konden eigenlijk niets verkeerd doen. Maar als we iets verkeerd deden, werd het goede antwoord wel door de juf gegeven. Dit alles stimuleerde ons om door te gaan met spreken.

Zelf actief met TPRS

Er was expres gekozen voor het Spaans, omdat dat voor ons een “vreemde” taal was. Eerst werden er vragen gesteld, die we alleen maar met ja of nee hoefden te beantwoorden. Onze antwoorden werden altijd herhaald. Langzaamaan werden de vragen ingewikkelder en onze antwoorden ook. We konden spieken op het bord, daar stonden de woorden. Die hadden we eerst nog wel nodig, maar later niet meer. Ook werden de cursisten ingezet om een bepaalde rol te spelen, hetgeen tot lichte hilariteit leidde. En het gebruik van decorstukken was helemaal geweldig, een theekopje kan bijvoorbeeld al dienst doen als zodanig.

Leren door een verhaal vertellen

Aan het eind van de les was het de bedoeling dat wij in kleine groepjes het verhaal aan elkaar vertellen. Ik dacht: “dat lukt me nooit, dat bestaat niet.” Maar het lukte wel. Ik heb in betrekkelijk korte tijd heel veel Spaans geleerd. En het is nog blijven plakken ook, want ook al is het een week geleden, ik weet het nog steeds. Het is echt mijn overtuiging dat ik het voorlopig ook niet meer vergeet. Is mijn volgende opdracht in het leven dan Spaanse les nemen? We hadden eigenlijk ook nog moeten lezen om het geleerde er vast in te “slijpen”. Daar was in dit korte tijdsbestek geen ruimte voor. Maar TPRS Academy en Taalleermethoden.nl bieden volop workshops.

Enthousiast over deze methode!

Mijn enthousiasme over deze methode is in de afgelopen 4 jaar alleen nog maar groter geworden. Bekijk dit filmpje eens of het bij je past.

 

 

Op mijn TPRS-verlanglijstje blijft staan: zelf een verdiepingscursus / opfriscursus volgen. En dat alle scholen in Nederland deze methode kiezen, of het nu gaat om het leren van Engels, Duits, Spaans of Frans!

Wat zijn jouw ervaringen met TPRS?

One Comment on “TPRS de nieuwe manier van Frans leren?”

  1. Bonjour Sylvia,

    Dat zou mooi zijn, dat alle scholen in Nederland, nee, beter nog, in heel Europa, nog beter: over de hele wereld taallessen zouden volgen via begrijpelijke input didactieken als TPRS!

    En wat betreft dat andere punt van je verlanglijstje: kom naar de ETPRS18 conferentie in het Mundus College in Amsterdam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *