Zakelijk Frans: Zakendoen met Frankrijk

SylviaFrankrijk, Franse weetjes, Handel met Frankrijk, Zakendoen met FrankrijkLeave a Comment

Op 19 maart 2019 organiseerde de Kamer van Koophandel een bijeenkomst over zakendoen met Frankrijk. Deze bijeenkomst werd gehouden in het Willem II Stadion in Tilburg. Nou heb ik absoluut helemaal niks met voetbal, maar zeg nou zelf, hoe vaak ben jij al in een sky-box geweest? ;) Dat was natuurlijk niet de voornaamste reden om te gaan. Het leek me wel interessant want misschien kwam ik wel mensen tegen die de Franse taal wilden leren en wie weet kwam ik nog veel meer te weten over de verschillen met Nederland. Dat laatste was zeker waar en deze middag voldeed meer dan aan mijn verwachtingen.

Humor

Ja, natuurlijk is die ook te vinden in Frankrijk. Maar Fransen lachen wel om andere dingen dan Nederlanders. Zelf vind ik dit fimpje echt heel erg geweldig:

 

En dit is de Franse top 5 van grappigste reclamefilmpjes. Zeg jij maar wat je ervan vindt.

 

 

Cultuurverschilletje.

Geduld

Houdt er rekening mee, dat de tijd die tussen offerte en bestelling zit, wel eens heeeeel erg lang kan duren. Voor Nederlandse begrippen dan. Iemand te pakken krijgen, aan de telefoon dus, is al een hele truc. Je moet vaak terugbellen. Niet verbaasd zijn als je pas over een paar maanden een afspraak kunt maken. Maar nog minder verbaasd zijn als je zegt volgende week in de buurt te zijn en wel ruimte hebt om langs te komen en dat dat dan ook kan! Durf hebben of lef zo je wilt, is dus in dit opzicht geen slechte eigenschap. Maar het ligt allemaal heel gevoelig: duw je te hard, dan word je afgewezen, weg opdracht / bestelling.

Wat Fransen denken over Nederlanders…

Ik was er zelf verbaasd over omdat ik dacht dat Fransen zo chauvinistisch zijn dat de rest van de wereld minder goed was dan zij zelf. Natuurlijk moet je als buitenlander je best doen om een buitenlands product te verkopen, maar Nederlanders hebben een positief beeld. Een Nederlander is betrouwbaar en komt zijn afspraken na. Laat vooral een organogram van je bedrijf zien, zodat de structuur helder is en jouw Franse klant weet waar jij staat in de hiërarchie.

handel met Frankrijk- positief beeld Nederland

Nederlanders zijn betrouwbaar.

Vooral niet doen:

  • Ongevraagd advies geven, dus ook niet: lees dit boek eens, het zal u helpen.
  • Tutoyeren, maar daar schreef ik al eerder een blog over.
  • Wil een deal niet te snel sluiten, investeer in de relatie, neem de tijd.

 

Heel veel mensen maakten deze middag mogelijk en hebben er veel energie in gestoken. Allen hartelijk dank. Zonder iemand te kort te doen, wil ik Tatiana Fève-Engelen van Miss Export bedanken.

Ik heb lang niet alles opgeschreven wat ik gehoord en geleerd heb. Wil je meer weten over culturele verschillen als het gaat om handel drijven met Frankrijk. Bel, skype of mail me. Ik vertel je graag meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *