De uitspraak van appartement

SylviaFrans leren, Franse les, Franse woordjes, TipsLeave a Comment

Jullie zitten allemaal vast en zeker lekker te genieten, ergens, van het zonnetje. Mocht dat in Frankrijk zijn, dan hier nog een handige gratis Franse les voor de uitspraak van de lettercombinatie: -ment. Ook hier geldt wat ik in mijn eerdere blogs over de uitspraak van de Franse taal al vertelde. Je bent namelijk geneigd om dat uit te spreken zoals je dat in het Nederlands ook doet. Logisch. Want dat is het taalsysteem dat in jouw hoofd zit. Voor het Frans moet je weer heel even je “Franse hersens” inschakelen.

De uitspraak van -ment

Deze letters vind je terug in bijvoorbeeld het Franse woord appartement, jument. Appartement is natuurlijk een appartement, maar ook een flat en een huurwoning. Jument is een merrie. De uitspraak lijkt op die van het Nederlandse man, maar dan zonder de n en met een neusklank n. Luister hier maar eens naar de uitspraak van: Dans l’appartement il y a deux juments. Malheureusement, il n’y a pas de foin dans l’appartement. Donc, les juments ne mangent pas.

Voor een volgende blog ben ik heel benieuwd naar jullie verhalen over een mooi of interessant Franstalig gebied. Laat me eens weten waar jij bent geweest. Wil jij een keer gastblogger zijn? Dat kan natuurlijk ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *