De vampier van Montparnasse en Le Tour Montparnasse

SylviaFrankrijk, Frans leren, Franse les, Franse weetjes, TipsLeave a Comment

tour montparnasse

In de wijk Montparnasse in het centrum van Parijs deed vroeger een vampier de ronde. Een echte? Is hij uiteindelijk gepakt? Daarover straks meer. Nu eerst meer over de Tour Montparnasse. Eigenlijk gewoon een heel groot kantoorgebouw. Maar de Fransen zouden de Fransen niet zijn als ze er niet iets toeristisch meededen.

Le Tour Montparnasse

Gebouwd in de jaren 1970 en voornamelijk in gebruik als kantoorgebouw. Er werken ongeveer 5000 mensen. Je kunt er ook terecht om de stad Parijs eens vanuit een heel ander licht te bekijken. De Eifeltoren bijvoorbeeld krijgt de dimensies van een speelgoedtorentje als je bovenop staat. Ja, bovenop. Je kunt met de lift in 38 seconden naar de 56e verdieping, en dat is best snel, heel snel zelfs. Dan nog twee verdiepingen traplopen en je komt in het Observatoire. Geheel omgeven met glas, dus je kunt helemaal in de rondte kijken. Geweldig!. Ook kun je naar buiten: houd er rekening mee dat het daar altijd waait en kouder is dan beneden op de grond. Koffie, ook lekker, wel duur. Maar ja, wat wil je, het is Parijs. De moeite waard. Een aanrader.

De vampier van Montparnasse

Het begon ongeveer in de zomer van 1848. Er werden lijken gevonden. Van vrouwen. En de dader had seks gehad met deze lijken, necrofilie noemen ze dat. Op dat moment nog niet strafbaar. Maar goed toch iets heel vreemds. De dader opende de graven van deze vrouwen en hij haalde ze eruit. De Parijzenaars waren bang. Logisch. De dader sneed ook de buiken van zijn slachtoffers open en trok de ingewanden eruit. Die hij vervolgens “tentoonstelde”, o.a. in de buurt van dat net geopende graf. Lange tijd tastte men in het duister wie hier nou achter zat. Maar op een nacht in 1849 verwondde de politie hem tijdens zijn vlucht. Hij had verzorging nodig, ging naar een ziekenhuis en werd gepakt. Veroordeeld werd hij ook, maar alleen voor grafschending. Hoezo verkrachting??? Dat kon niet bewezen worden. Dat moest het slachtoffer vertellen en die was dood.

Franse les

Wil je dit verhaal teruglezen? Dat kan. Je kunt het nu waarschijnlijk beter begrijpen omdat je het Nederlandse verhaal net gelezen hebt. Zoek de vertaling van deze woorden maar eens op in de tekst: zomer, lijken, onlangs overleden, de buik openen, het graf, onvindbaar, gewond, kleren maken de man, verkrachting, slachtoffer. Ook dit is een voorbeeld van een Franse les en een goede manier om Frans te leren. Veel plezier met de Franstalige tekst.

Kende jij dit verhaal?
Wist jij dat je de toren van Montparnasse kon beklimmen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *