La Bonnotte de Noirmoutier, een zeldzame aardappel

SylviaFrankrijk, Frans leren, Franse weetjes2 Comments

Wij Nederlanders eten veel en vaak aardappels. Het is zelfs een aparte voedingsgroep. Terwijl de aardappel in andere landen meestal tot de groenten behoort. Maar ken jij deze soort: de Bonotte? Nee, niet zo vreemd. Hij is vrij zeldzaam en wordt maar op een klein stukje Frankrijk verbouwd: op het eiland van Noirmoutier.

Het verhaal van de aardappel

Ergens in de jaren twintig van de vorige eeuw neemt een inwoner van het eiland deze mee. Een bewerkelijke soort, maar wat maakt het uit. Alles werd immers nog met de hand gedaan. Dat veranderde in de jaren 1950, 1960. Toen gingen landbouwers met machines werken. Daar was La Bonotte niet geschikt voor. En dus viel de aardappel in ongenade. Ja, dat kunnen aardappels ook. Maar zoals dat vaak gaat, vergane glorie herrijst altijd. Het was ongeveer het jaar 1995 en een paar slimmeriken bedachten dat het commercieel misschien wel een succes kon worden om een oude soort weer in ere te herstellen. Of was het toch gewoon nostalgie. In ieder geval werd met hulp van het Franse onderzoeksinstituut INRA, l’ institut national de la recherche agronomique, deze soort opnieuw geintroduceerd. Met succes.

Hoeveel?

La Bonotte wordt geoogst in de maand mei. Nog even wachten dus. Hij wordt geteeld op 5 hectare grond en is zeker niet goedkoop, maar dan heb je ook wat. Schrik niet van een eurootje of 4 per kilo. Wil je weten hoe je hem lekker kunt eten. Kijk dan eens hier voor de recepten.

Tips en links

Kijk ook eens op de site van het eiland zelf. Het ligt voor de kust van Nantes in West-Frankrijk.
En niet ver daar vandaan, ten noorden van Nantes, de indrukwekkende brug van Saint Nazaire (even naar beneden scrollen voor het juiste plaatje).
Meer lezen over La Bonotte in het Frans kan hier.

Heb jij een favoriet aardappelrecept, Frans of Nederlands, deel het met ons.

2 Comments on “La Bonnotte de Noirmoutier, een zeldzame aardappel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *