Lezen, veel lezen……

SylviaFrans leren, Literatuur, Spelling en GrammaticaLeave a Comment

frans leren lezen

Binnenkort beginnen ook mijn leerlingen weer met het nieuwe schooljaar. En ze gaan lezen, veel Frans lezen. En ze gaan het nog leuk vinden ook. Dat weten ze nog niet. Dat geloven ze nog niet. Ze verklaren me voor gek. Maar het komt goed.

Waarom?

Omdat lezen zo belangrijk is. Ik richt me voor het gemak nu alleen op de Taalverwerving: hoe leer ik Frans. Als je Franse boeken gaat lezen, leer je heel veel woorden en de grammatica van een taal. Super goed dus voor je leesvaardigheid / het begrijpen van een tekst. Maar hier trap ik een open deur in. Echter, ik ben er voor meer dan 100 % van overtuigd dat het ook helpt bij schrijven en spreken. Ga maar na: je kunt de woorden en de taalstructuur gebruiken.

Wat?

Ga alsjeblieft iets lezen op niveau: 70 tot 80 % moet bekend zijn. Dat begrijp je dus. Pas dan kun je lekker doorlezen en is lezen ook leuk. Niets is zo dodelijk als ieder woord moeten opzoeken. Niets is zo dodelijk ook trouwens, om een boek klassikaal te lezen, lekker op het tempo van de ander. Niet dus.

Hoe?

Zelf dus: ikke zelf doen. Jij bepaalt als lezer wat jouw niveau is en nog belangrijker welk boek je wilt lezen.

Iets spannends, iets historisch, iets komisch. Jij mag het zeggen.Franse boeken lezen

Waar?

Voor nu ff in mijn klaslokaal. Want ik moet je eerst dwingen om die eerste stap te maken. Anders begin je er nooit aan en zul je nooit ontdekken hoe leuk lezen is en wat voor een voldoening het geeft om een “Frans boek” te kunnen lezen.

 

Ja, dames en heren leerlingen, dat zijn de doelen. Ik ben heel benieuwd of ik de lezers van deze blog kan meenemen in jullie, maar vooral ook mijn reis om dit te bereiken.

Voor tips en mijn verdere ideeën over hoe ik het ga aanpakken om mijn leerlingen met plezier Frans te laten lezen en hoe het uiteindelijk allemaal loopt, vraag ik je om mijn volgende blogs te lezen.

 

Wordt vervolgd……

p.s.: alvast een tipje van de sluier opgelicht willen zien, lees dan: Hoe je jongeren enthousiast maakt voor lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *