Waarom Fransen geen Engels spreken…..

SylviaFrans leren, Frans leren spreken, Frans luisteren, Handel met Frankrijk, Zakelijk Frans, Zakendoen met FrankrijkLeave a Comment

fransen spreken geen engels

Fransen spreken alleen maar Frans? Waarom dan? Het antwoord is vrij eenvoudig: ze kunnen het niet en ze willen het niet. Dit heeft wel allerlei achterliggende redenen, die ik graag met je deel. Je zult zien, dat na het lezen van deze blog je heel anders over niet willen en niet kunnen zult zijn gaan denken.

Reden 1

De belangrijkste reden ligt volgens mij in het feit dat het Engels gewoon een heel andere taal is dan het Frans. De Franse taal is vrij monotoon. Als je in muzieknoten denkt, dan kent het Frans slechts drie noten. De Engelse taal kent er 7 en die 7 noten liggen dan bijna vanzelfsprekend hoger of lager dan die drie van de Franse taal. Het Franse oor is er dus simpelweg niet op getraind en hoort deze noten dan ook niet. Verder ligt de klemtoon in het Frans bijna altijd aan het eind. In het Engels op de belangrijkste informatie. Een groot verschil.

Reden 2

Ten tweede is alles in Frankrijk natuurlijk Frans. Daar waar wij veel Engelstalige liedjes horen op de radio en Engelstalige series op de tv, wordt in Frankrijk alles nagesynchroniseerd. Wel handig als jij Frans wilt leren, maar niet zo handig voor de Fransen om Engels te leren. Ook de overheid beschermt de Franse taal: grote paniek als er zelfs maar geopperd wordt om 1 zielig klein procentje van de universitaire cursussen in het Engels te geven. Vergeet ook de Académie francaise niet, opgericht in 1635 en nog steeds de grote waakhond als het gaat om de Franse taal. Gelukkig geeft president Macron zo af en toe het goede voorbeeld door in een redelijk goed Engels de internationale pers te woord te staan.

 

Reden 3

Bovendien is een Fransman ook nog eens een perfectionist en een beetje Engels spreken en dan jezelf belachelijk maken is dus niet aan de orde. Dat zit nou eenmaal in de Franse cultuur, het moet goed zijn en anders hoeft het niet.

Reden 4

Onderwijs, zeg je. Ja, dat hielp vroeger niet echt mee. Gelukkig is men een jaar of 30 geleden begonnen met Engelse les op school. Maar het niveau van de docenten laat nog te wensen over. Hopelijk kunnen die kinderen van toen, nu zelf les gaan geven! Alleen is het nog steeds zo, dat de “filière S”, van scientifique, heel belangrijk wordt gevonden, dan komt cultuur, kunst, muziek en ergens ver onderaan bungelt het leren van een moderne vreemde taal. Hé, ik zie wel wat overeenkomsten met het Nederlandse onderwijs en de heersende opvattingen over wat belangrijk is in Nederland. ;)

Reden 5

Laten we tot slot vooral de geschiedenis niet vergeten. Frankrijk heeft ook met Engeland veel oorlogen uitgevochten. Denk maar eens aan de honderdjarige oorlog met de ons bekende Jeanne d’Arc. Maar ook Amerikanen zijn niet zo geliefd bij de Fransen. Dus waarom zou je dan hun taal spreken?

 

 

Des te belangrijker voor jou dus om Frans te leren spreken. Geloof me, als jij begint in het Frans, wordt dat enorm gewaardeerd. Het zal een glimlach op het gezicht van de Fransman toveren. Een leuk instappunt voor een betere (zaken)relatie.

Wil jij ook Frans leren? Kijk eens bij ons Cursusaanbod en/of neem contact op voor een Cursus Frans op maat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *