Zakelijk handen geven in Frankrijk

SylviaFrans leren, Frans leren spreken, Franse weetjes, Handel met Frankrijk2 Comments

Franse handen schudden

Handen schudden. Hier in Nederland gebeurt dat veel minder vaak dan in Frankrijk. Daar geven Franse werknemers elkaar voortdurend een hand. Het hele jaar door.  Hoewel ook in Frankrijk gewoontes veranderen, mede onder invloed van bijvoorbeeld een buitenlands moederbedrijf, blijft voor de doorsnee Fransman gelden, dat er veel handjes geschud worden op het werk. Er zijn zelfs regels waar men zich aan houdt als het gaat om het begroeten.

Een hand geven of zoenen

Zakelijk gezien gaat het natuurlijk om handen geven. Iedere Fransman die werkt geeft ’s morgens een hand en ’s avonds ook weer. Dat mag niet zo’n slap handje zijn. Daar houden ze niet van. Een ferme, korte handdruk is het beste. Kijk de ander aan en kijk vooral vriendelijk. Sta niet te ver weg want dan ben je letterlijk en figuurlijk afstandelijk. Tot nu toe allemaal voor de hand liggend. Maar wat denk je hiervan.

De hand schudden mag alleen, als…

iemand die in hiërarchie hoger staat dan jij zijn/haar hand aan jou geeft. Met andere woorden: jouw leidinggevende geeft jou een hand. Jij geeft dus niet aan jouw baas een hand. Rustig afwachten. En dat geldt ook voor mannen: rustig afwachten tot een vrouw jou een hand geeft.

En doe ook dit vooral wel…

kijk de persoon aan wie jij jouw hand geeft, kort aan en spreek met 2 woorden: Bonjour/Bonsoir Monsieur/Madame. Alleen bonjour of bonsoir wordt als onbeleefd gezien. Tot slot: houdt het kennismakingsgesprek kort, dat vindt men fijn.

Franse les: standaardzinnen bij het handen schudden

Enchanté(e) Monsieur / Madame (Aangenaam meneer / mevrouw)
Enchanté(e) de faire votre connaissance. (Aangenaam kennis te maken)
Comment allez-vous? (Hoe gaat het met u?)

Wil je nog ook nog iets meer weten over de geschiedenis / het ontstaan van handen geven weten? Lees er dan meer over op deze Canadese site.

 

Natuurlijk ben ik benieuwd naar jouw ervaringen met handen schudden in welk Franstalig land dan ook.
Natuurlijk valt er nog veel meer te leren als het gaat om Franse gesprekken.
Neem vooral contact op om erachter te komen wat Formilangue voor jou en jouw bedrijf kan betekenen.

2 Comments on “Zakelijk handen geven in Frankrijk”

  1. Wij hebben 5 jaar in Frankrijk gewoond. Zelden een hand geschud, er werden altijd 2 zoenen gegeven. Zelfs elke ochtend bij m’n man op z’n werk, alle collega’s al begroeting. Zelf zat ik bij een muziekvereniging. Elke week begon de repetitie avond met elkaar begroeten met 2 zoenen op de wang. Zelfs de kinderen op de Ecole Maternelle (kleuterschool) gaven de juf ’s ochtends bij binnenkomst 2 zoenen op d’r wang.

    1. Hartelijk dank voor uw reactie. Het handen schudden is ook streekafhankelijk. In welk departement in Frankrijk hebben jullie gewoond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *