Wat leert een kind als eerste……?

SylviaFrans leren, Frans luisteren, Franse les, TipsLeave a Comment

Frans leren

en dan bedoel ik: wat leert een kind als eerste als het een taal leert. Juist ja, een kind luistert. Naar klanken. Vervolgens onderscheidt het woorden. En dan geeft het betekenis aan woorden. Is het dan zo vreemd als ik beweer, dat jij ook heel veel naar het Frans moet luisteren om de Franse taal te leren? Nee toch? Lijkt me eerder een vanzelfsprekendheid. Lees verder voor de (gratis) links!

Luister naar wat je leuk vindt

Ik schreef het al eerder: Leren moet leuk zijn. Dan onthoud je het gemakkelijker. Dus vind je het leuk om Franse films te kijken, kijk dan naar Franse films. Ga je liever met liedjes aan de slag, verderop geef ik je ook een site die ik recent pas ontdekt heb. Op deze site kun je op vier verschillende niveaus oefenen, dus jouw niveau zit er vast bij.

Leren blijft leuk als je niet te lang achter elkaar oefent. Dan “beklijft” het ook beter. Zo noemen wij docenten dat. Het betekent gewoon dat je hersens tijd nodig hebben om nieuwe informatie te verwerken. Regelmatig korte periodes ergens aan werken, verhoogt het opslaan van informatie ook. Het is te verkiezen boven een keer heel erg lang. Ongeveer 15 minuten per dag is al genoeg. En als je naar jouw favoriete film of serie kijkt, dan zijn die 15 minuten om voordat je het weet. Neem er een vast tijdstip op de dag voor. Dan wordt het een gewoonte. En als leren leuk is, dan houd je het ook vol.

Waar vind je (gratis) films?

https://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-franse-films/

amelie

Ook daar heb ik natuurlijk naar gezocht voor jou. Ik geef je zo nog meer links. Maar eerst even dit. Zelf vind ik het nog steeds heel prettig om de Nederlandse ondertitels erbij te hebben. Ik versta echt bijna alles, maar dat ene woord dat ik niet ken, wil ik ook leren. En daar helpt de Nederlandse vertaling bij. Nederlandse ondertitels zijn verder ideaal voor de beginnende taalleerder, voor als je nog op ERK-A1, ERK-A2 zit. Franse ondertitels zijn dan weer buitengewoon handig als je woorden aan klanken wilt koppelen.

Verder heeft het kijken naar films of series als voordeel dat je onbewust de structuur van de taal leert. In gewone mensentaal betekent dat dat je als vanzelf leert hoe je een zin maakt in het Frans. Op deze passieve manier leer je echt heel veel, ik zeg het al jaren en er is nu ook onderzoek naar gedaan.
Mijn tips voor jou:
* gratis en betaald, met en zonder ondertitels Franse films
* nog meer Franse films 
* gratis en met ondertitels

Gratis Frans luisteren met liedjes

Dat kan op tv5 monde. Hier haal ik veel lesmateriaal van af. Is wel heel handig om dat samen met een docent en/of groep te doen. En deze vond ik recent, oefenen met de songteksten zelf en de woorden invullen. Vooraf een kleine gebruiksaanwijzing:
1. Je kiest een liedje.
2. Klik op: play now.
3. Dan kun je jouw niveau kiezen.
4. Speel het liedje, vul de ontbrekende woorden in.

Twee opmerkingen voor deze site: Met het rechterpijltje kun je de woorden zien als je ze niet verstaat.
En de tweede opmerking: Als je vieux moet typen, en je verstaat mieux, dan zal jouw toetsenbord gelijk bij de eerste letter “vast” gaan zitten. En dit geldt voor iedere letter.

 

Heb je nog vragen of wil jij zelf Franse les gaan volgen. Neem dan contact met mij op. Er is altijd een passend programma voor jou te vinden.

 

Wie ben ik? Sylvia van den Brink: docent en taaltrainer Frans. Met heel mijn hart en ziel verknocht aan de Franse taal. Ook nu is het mogelijk om Franse les te volgen. Dat kan online met begeleiding van mij. En ook bij mij thuis. Formilangue is dus open!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *