Frans leren is niet moeilijk als het leuk is

SylviaFrans leren, Franse les7 Comments

Frans leren

Dat leren leuk moet zijn, is zelfs wetenschappelijk onderzocht. Want als je iets leuk vindt, leer je meer en makkelijker. Met zo weinig mogelijk moeite de Franse taal leren. Dat is mogelijk en wat iedereen wil. Weinig moeite, veel rendement. Eerste vereiste is, dat je op een leuke manier leert. Maar wat vind jij leuk ? Wat voor de een leuk is, is het voor de ander duidelijk niet. Hoe vind je dan dat wat het beste bij jou als cursist past?

Frans leren is  niet moeilijk als het leuk is

Als je Frans moet leren, is het vaak niet leuk. Iets wat ik moet, vind ik in ieder geval per definitie niet leuk. Ik gebruik het woord moeten dan ook zelden. Ik probeer het in ieder geval te vermijden. Het beperkt mijn creatieve en vrije geest om meer uit mijzelf te halen dan dat ik ooit vermoed had dat er in zat. Geloof me, ook ik verbaas mezelf nog regelmatig. Gelukkig zijn er zijn veel manieren om te leren. Er is altijd wel iets te vinden wat bij jou past? Maar hoe weet jij nou wat bij jou past?

Meer manieren om Frans te leren zonder veel moeite

Paradise Paper in het Frans

Nu actueel, dus grote kans dat je al veel woorden kent.

Als je dus aan een cursus Frans begint, is het goed om te weten hoe zo’n cursus is opgebouwd. Vind je het fijn om interactief op de computer bezig te zijn? Klik dan hier. Ben je echt helemaal auditief ingesteld, kijk dan vaak, dus dagelijks, naar tv5. Veel programma’s worden tegenwoordig automatisch Nederlands ondertiteld. Hoeft niet lang, 15 minuten volstaat al. Het gaat om de herhaling, de frequentie. Of luister naar een Franse (muziek)zender, download de stingray music app, hij is er ook voor Chansons, maak de oefeningen op platea. Vind je lezen leuk, neem dan een boek dat je kent, al gelezen hebt in het Nederlands, over een bekend onderwerp, een sprookje, een site voor kinderen, iets met een Nederlandse woordenlijst en/of zoek naar boeken op jouw niveau, maar vooral naar jouw smaak. Dus iets wat jij interessant vindt. Dat is het toverwoord: wat jij leuk vindt. Houd je meer van grammatica, ook dat is te regelen. Er is zo veel mogelijk.

Dus: voordat je aan een cursus begint: Vraag hoe er lesgegeven en thuis geoefend wordt?  Wat bieden de Franse lessen jou, hoe wil jij Frans leren? Een goede taaltrainer kent de mogelijkheden en is in staat om het jou naar de zin te maken, zodat jij met plezier en dus makkelijker en meer leert.

 

Heb jij een vraag over jouw manier van leren of oefeningen die daarbij passen, stuur gerust een mailtje. Je krijgt een antwoord van mij.

 

 

Lees ook deze artikelen: Frans leren met succes, Frans leren doe je op je eigen manier

7 Comments on “Frans leren is niet moeilijk als het leuk is”

 1. Het volgen van een leuke Franse Serie of Film op Netflix helpt ook. Immers hebben de meeste mensen Engels en Duits vooral via TV geleerd. Ondertiteling in samenhang met uitspraak is een goede les. Tips:

  Intouchables (leuke film)
  Une chance de Trop (hele spannende korte serie)
  Witnesses / Les Témoins (serie)

 2. Geweldige titel, Sylvia, “Frans leren is niet moeilijk als het makkelijk is”. Mag ik hem van je lenen? Want weet je, dat is nou precies het geval bij de lessen en de methodiek van Vrolijk & Frans, taal leren met plezier: dat zijn interactieve en effectieve lessen om moeiteloos en breinvriendelijk Frans te leren. Beter gezegd, Frans te verwerven. Want woordjes stampen en werkwoordsvervoegingen leren vinden maar heel weinig mensen leuk en kunnen eigenlijk ook maar heel weinig mensen goed. Maar iedereen die een moedertaal heeft verworven, kan ook andere talen verwerven. Wat daarbij goed helpt, is het samen maken van verhalen, of het luisteren naar verhalen waarbij tekeningetjes het begrip ondersteunen. Als een bij-product van die verhalen verwerf je de taal met gemak en met plezier succesvol.

  1. Helemaal mee eens, en met jouw recreatieve groepen is dat vast en zeker nog een stuk beter te doen dan met mijn zakelijke klanten.

 3. Een taal leren moet inderdaad leuk zijn voor kinderen. Ze verliezen waarschijnlijk snel hun interesse wanneer het saai wordt. Tv kijken in een andere taal en spelletjes doen zijn goede voorbeelden van leuk leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *