Frans leren met liedjes: Christine and the Queens

SylviaFrans leren, Frans vertalen, Franse les, Franse woordjes, TipsLeave a Comment

Ik ben momenteel even helemaal “into” Frans leren. Mijn cursussen Frans beginnen al aardig vol te lopen, maar zitten nog niet helemaal vol. Aanmelden kan dus nog. En omdat ik toch al helemaal in die Franse les zit, ga ik er hier ook nog maar even mee door. Wanneer je het over een Frans chanson hebt, dan wordt er al gauw gedacht aan Sandra Kim, met J’aime la vie, Gilbert Bécaud of Jacques Brel. Gelukkig biedt ook de hedendaagse Franse muziek veel.

Christine and the Queens.

Zelf ben ik helemaal weg van de clip die hoort bij Christine van deze groep. Bekijk hem eens. En maak er een les van. Is het niveau van je publiek nog niet goed genoeg, zoek er dan een Nederlandse vertaling bij als hulpmiddel.

Een lesvoorbeeld:

1)

Als ik naar de tekst kijk, dan zie ik dat daar een aantal lichaamsdelen in zitten. Laat leerlingen/cursisten ze eruit zoeken. Is dat te moeilijk? Geeft dan de vertaling: hand, ogen, voeten, gezicht. Geef de opdracht om meer lichaamsdelen te zoeken en laat een poppetje/mens tekenen.

2)

Je kunt hetzelfde doen met de kleuren: rouge en gris. Je kunt het benaderen vanuit het Nederlands of vanuit het Frans. Welke kleuren kent men nog meer? Laat ze opschrijven in de kleur zelf.

3)

In het tweede couplet zit een tegenstelling. Welke werkwoorden geven die tegenstelling aan en wat betekenen die woorden?

4)

In het derde couplet zitten vijf woorden die erg veel lijken op het Nederlands. Welke? Wat betekenen ze?

5)

Over de leadzangeres. De vragen die je kunt stellen hangen af van het niveau van jouw leerling/cursist. Hoe heet ze echt? Wat combineert ze in haar groep. Welke prijzen won ze? Wat is een EP? Wat gebeurt er in 2014? Wanneer zingt ze voor het eerst in het Frans en het Engels?

6)

Stel deze vragen hierna in het Frans. Eerst klassikaal, daarna in tweetallen. Doe net of je Christine and the Queens niet kent en laat de groep aan je voorstellen. Een presentatie dus.

De clip

De tekst

Achtergrond

Wie heeft er nog meer lesmateriaal voor deze hit klaarliggen?

Wie wil dat delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *