Hoe je Franse woordjes kunt leren….

SylviaFrans leren, Franse les, Franse woordjesLeave a Comment

leren van Franse woordjes

De allereerste blog die ik schreef, ging over het leren van Franse woordjes. Het is nu bijna 10 jaar geleden en ik las hem daarnet nog eens terug. Praktische tips om woordjes te stampen. Die tips zijn wat mij betreft nog steeds van toepassing, maar….. Ik ben niet meer zo voor het “woordjes stampen”. Inmiddels is onderzocht èn bewezen dat je die woorden alleen maar opslaat in je korte termijn geheugen. Met andere woorden: na een week of na twee weken ben je die woorden kwijt. Bovendien moet je al 3x dezelfde woorden leren binnen 1 week om 80 % te onthouden. En wie doet dat nou? Ik in ieder geval alleen maar als ik super gemotiveerd ben. Het leren van Franse woordjes kun je dus beter anders doen. Bijvoorbeeld door te werken met de woorden zoals ik beschreef in een eerdere blog.

 

Maar als je dan toch wilt stampen

  • Schrijf de woorden uit.
  • Zet ze in een Word-bestand.
  • Oefen online met quizlet of met studygo (dat heette vroeger wrts).
  • Maak een kaartenbak (zelf doen met kaartjes).
  • Kaartjes op de voor- en achterkant beschrijven en dan hardop voorlezen. Je gaat de vertaling vanzelf zeggen, voordat je het kaartje hebt omgedraaid.
  • Speel een memoryspel en dat kun je zelf maken of online spelen. Bijvoorbeeld bij lingohut.

 

Boeken lezen is zeker een hele goeie om woordjes te leren.

Nee, niet gelijk afhaken en zeggen: te moeilijk, slechte herinneringen aan van vroeger, ik moest ieder woord opzoeken. Het draait allemaal om het niveau dat je kiest. Er zijn werkelijk hele leuke en supermakkelijke boeken te vinden vanaf een startniveau. Dus ook voor jou. En ook hierbij gaat het weer om herhalen. De boeken waar ik op doel, zijn boeken die geschreven zijn volgens de TPRS-methode. Boeken in eenvoudig Frans, boeken waarin woorden heel veel herhaald worden. De Beroemde Brandon Brown die een hond wil: Brandon Brown veut un chien. Il veut un petit chien. Il ne veut pas un grand chien. Non, il veut un petit chien blanc. Brandon aime les chiens blancs. Il aime les petits chiens blancs….. Zeker weten dat jij het Franse woord chien nooit meer vergeet. 

 

Formilangue heeft nog meer gratis tips waarmee je verder kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *